קורות חייו של הרב עובדיה יוסף זצ"ל
הרב עובדיה יוסף זצ"ל (1920-2013)
היה אחת מהדמויות המשפיעות והמרכזיות ביותר ביהדות הספרדית ובחברה הישראלית בכלל. הוא היה פוסק הלכה גדול, מנהיג רוחני וחברתי, ומייסד התנועה הפוליטית ש"ס. במאמר זה נסקור את חייו ופועלו של הרב עובדיה יוסף.
ילדות ונעורים
הרב עובדיה יוסף נולד בבגדאד, עיראק, בשנת 1920 להוריו יעקב וגורג'יה עובדיה. משפחתו עלתה לארץ ישראל בשנת 1924 והתיישבה בירושלים. כבר בילדותו ניכר בכישרונו התורני. הוא למד בישיבת "פורת יוסף" בעיר העתיקה של ירושלים, שם התבלט בלימודיו והפך לתלמיד חכם עוד בצעירותו. הוא זכה להערכה רבה מרבותיו, ובמיוחד מהרב עזרא עטייה, ראש הישיבה.
פעילות רבנית במצרים
בשנת 1947, בהמלצת הרב בן ציון מאיר חי עוזיאל, הרב הראשי הספרדי הראשון של מדינת ישראל, נשלח הרב עובדיה יוסף לשמש כדיין בבית הדין בקהיר, מצרים. שם עסק בפסיקת הלכה, בלימוד תורה וברבנות קהילה. בתקופה זו חיזק את קשריו עם קהילת יהודי מצרים ופעל לשימור המסורת היהודית במצרים. בשנת 1950 חזר לארץ ישראל.
מנהיגות הלכתית בישראל
עם חזרתו לארץ, הרב עובדיה יוסף המשיך לעסוק בפסיקת הלכה ובהוראת תורה. בשנת 1954 מונה לדיין בבית הדין הרבני בפתח תקווה, ובהמשך כיהן גם בבית הדין הרבני הגדול בירושלים. בשנת 1968 מונה לכהן כרב הראשי של תל אביב-יפו.
בשנת 1973 נבחר לכהן כרב הראשי לישראל ונשיא מועצת הרבנות הראשית. בתפקיד זה כיהן במשך עשר שנים, שבהן חיזק את מעמד ההלכה והיהדות בארץ ישראל. הוא עסק רבות בהקלות הלכתיות ובהתאמת ההלכה למציאות המודרנית, תוך שמירה על המסורת הספרדית.
ייסוד תנועת ש"ס
בשנת 1984 ייסד הרב עובדיה יוסף את תנועת ש"ס (שומרי תורה ספרדים), שהפכה לגורם מרכזי בפוליטיקה הישראלית. מטרתה של התנועה הייתה לקדם את המסורת הספרדית, לחזק את המעמד החברתי והכלכלי של הציבור הספרדי בישראל ולהשפיע על המדיניות הציבורית בארץ ברוח התורה. התנועה זכתה להצלחה רבה בבחירות ונכנסה לממשלות ישראל השונות, והשפעתה על החברה הישראלית ניכרת עד היום.
פועלו ההלכתי והספרותי
הרב עובדיה יוסף היה פוסק הלכה פורה ומעמיק. הוא כתב עשרות ספרים, בהם סדרת הספרים ההלכתיים "יביע אומר" ו"שולחן ערוך יוסף", שבהם עסק בסוגיות הלכה רבות ומגוונות. כתיבתו התאפיינה בידענות רחבה, ביסודיות ובהבנה עמוקה של ההלכה והמסורת היהודית.
פטירתו והנצחתו
הרב עובדיה יוסף נפטר ב-7 באוקטובר 2013 (ג' בחשוון תשע"ד), בגיל 93. הלווייתו הייתה מהגדולות בהיסטוריה של מדינת ישראל, והשתתפו בה מאות אלפי אנשים מכל גווני החברה הישראלית. פטירתו הותירה חלל גדול בעולם ההלכה והיהדות הספרדית.
סיכום
הרב עובדיה יוסף זצ"ל היה דמות מופת של מנהיגות תורנית והלכתית. פועלו רב ההיקף בפסיקת הלכה, בכתיבה תורנית ובהנהגה חברתית ופוליטית השפיע עמוקות על יהדות ספרד ועל החברה הישראלית כולה. מורשתו הרוחנית וההלכתית ממשיכה להאיר ולשמש השראה לדורות הבאים.